mandag 20. desember 2010

Første Innlegg

Mitt liv har alltid vært preget av mye god mat. Hygge ved det å dele den med andre. Kos i det å spise noe ekstra godt eller prøve seg på noe nytt. Hele oppveksten har vi hatt frokost og middag sammen i familien, og da jeg begynte å bli gammel nok ble broren min og jeg nødt til å hjelpe til med middagslagningen i huset. Dette gjorde at basiskunnskapene når det kommer til det å lage god mat var inne da jeg etter militæret flyttet til Trondheim for å studere ingeniørvitenskap.

Første ukene var preget av noen få oppskrifter som krevde veldig få ingredienser, jeg hadde jo ingenting og når jeg var i butikken kunne jeg jo ikke bare kjøpe alt de hadde for å få alt jeg kanskje kunne komme til å trenge. (selv om det sikkert var det jeg burde gjort) Maten var god, men sakte men sikkert utvidet jeg mitt repertoar av retter og hvilke ting jeg hadde til rådighet i huset.

Tenkte den første oppskriften jeg deler her skulle ha noe med begynnelse å gjøre, siden dette er starten på bloggen passer det med en rett jeg lagde mye de første ukene i Trondheim. Takk til Adrian Røvang for grunnoppskriften denne er videreutviklet fra.

Pasta Carbonara (studentversjon) Til en persjon

  •  spaghetti eller tagliatelle
  • 1 gul løk
  • 0-3 spiseskjeer smør (mengde avhenging av hvor fet rett du vil ha og om du bruker fløte eller ikke)
  • 0,5dl matfløte (1/5 av en vanlig pakke. kan sløyfes dersom du er cheapo)
  • 0,5dl melk (kun dersom du ikke brukte fløte)
  • 0-200g bacon (jeg syntes det er viktig med litt ihvertfall, first price funker bra her siden den inneholder nesten bare fett og det er den gode baconfettsmaken vi vil ha tak i her)
  • 2 egg
  • salt og pepper
Ok, sett på vannkokeren med masse vann til pastaen. Kutt opp bacon i små biter og begynn å steke den. Når vannet koker heller du det i en gryte og setter pastaen til koking. (tagliatelle er 3-4 baller nok per pers. spaghetti er umulig å beregne =P) Kutt løk i små biter og stek den sammen med baconet. Dersom det blir for tørt, tilsett smør. Når bacon og løk er stekt heller du det av på en tallerken og legger resten av smøret til smelting i pannen. I mellomtiden finner du et glass og kakker eggene oppi sammen med fløten/melken. Ta melken sist. Tilsett litt salt og pepper og det smeltede smøret og pisk sammen til en gul masse med en gaffel. Pastaen skal nå være ferdig kokt og du heller nå løk, bacon og pasta oppi stekepannen. Rør godt. Skru av varmen på stekepannen og hell oppi eggeblandingen mens du rører hurtig. Her skal man helst unngå at det hele stivner. Prøv å få en homogen blanding. Klumpete egg er heller ikke så kult her så vær forsiktig. Trekk heller vekk pannen fra platen enn å risikere at eggene stekes fullstendig. Man ønsker at sausen skal varmes på varmen fra spaghettien. Etter en liten stund vil man se at eggene er stekt/kokt, da er det ferdig. Tilsett evt. mer salt og pepper etter smak.

            Når det kommer til konsistensen på sausen finnes det forskjellige preferanser. Noen liker den tynn og rennede, andre liker at det såvidt er noen saus. For å endre på dette kan disse grepene gjøres for tynnere saus: temperaturen i pannen reduseres, tilsetning av mer melk/fløte og tilsetning av mer smør. Prøv deg litt frem og finn din favorittkonsistens!


Denne retten kan være veldig billig dersom den gjøres med melk og first price bacon. Den er uansett veldig god, og ikke så vanskelig å få til. Den er også veldig rask. 10 min om du har en rask vannkoker og bruker spaghetti. (tagliatelle tar lenger tid å koke)


Dette var min første oppskrift. I senere innlegg tenker jeg å dele flere oppskrifter, tanker om mat, drikke, kulinariske opplevelser osv. og alt fra en students synspunkt. Kom gjerne med kommentarer,oppskrifter eller egne erfaringer med tilsvarende matlagning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar