mandag 17. januar 2011

Kjøttkaker + ros av pinnekjøtt

heihei, en liten stund siden jeg har skrevet nå. Har kommet meg tilbake til trondheim, og er godt i gang med studiene igjen. Mye arrangementer og fester i det siste har vært både gøy og slitsomt, må spesielt rose Håkon og resten av kokkelaget som lagde nydelig pinnekjøtt til Dei Taktlauses julebord på lørdag. Spiste jo en del pinnekjøtt i julen også (hadde et selskap med det, og spiste restene til frokost, lunch og middag i tre dager på rad da foreldrene mine dro på fjellet) men som jeg pleier å si: det er viktig å få i seg nok pinnekjøtt. Når jeg er inne på pinnekjøtt kan jeg kanskje også nevne at det er veldig viktig med nok akkevitt til pinnekjøttet, det er en stor del av opplevelsen.

Uansett, nok om pinnekjøtt og annen julemat for nå. I dag har jeg tenkt til å skrive om en rett jeg tror få studenter lager, ihvertfall relativt sjeldent i forhold til hvor god, enkel og billig den er.

Kjøttkaker i Brun saus

Du trenger:
 kjøttdeig (jeg pleier å ta 200g per person)
litt hvetemel
diverse krydder
soyasaus
melk
litt olje
smør
brun jevner
kjøttbuljong
sukkerkulør (kun for utseendes del, kan selvfølgelig sløyfes)

Til kjøttkaker i brun saus kan man ha mye forskjellig. Bare brokkoli, kokte poteter, ris(?), pommes frittes, grønnsaksblanding etc. Ting som er digg med brun saus passer bra. jeg liker å ha pommes frittes, siden da kan jeg steke kjøttkakene litt i ovnen til slutt for å få dem helt gjennomstekte fortere, men det er ikke nødvendig.
              Selve kjøttkakene tar kanskje 15-20 min å lage så planlegg bare tilbehøret til det. Først må man lage kjøttkakedeigen, enten i en bolle eller bare rett i stekepannen før det har blitt varm. Dersom man bruker en bolle er det lurt å piske det hele sammen med en gaffel, men hvis man bruker pannen må man grise til hendene helt fra starten. Ta først kjøttdeigen oppi bollen (dersom den er nytint er det viktig at den er helt tint ellers blir det vanskelig å blande) hell så på litt mel, ca en spiseskje per 200g kjøttdeig pleier å være nok, men det avhenger litt av hvor kornete du vil ha kjøttkakene. Tilsett også litt olje, mer mel vil også si mer olje men bare ta akkurat passe til å balansere melet. Deigen skal ha ganske slapsete konsistens, så tilsett også litt vann, bare bittelitt er nok, kanskje like mye eller dobbelt av mengden olje avhenging av hvor fett man vil ha det. Tilsett så diverse krydder som man tenker er godt. Pepper, chilli, løk, hvitløk, rosmarin er noen eksempler. Dersom man benytter sauser og serlig tynne sauser bytt dette ut med noe av vannet eller oljen for å unngå at deigen blir for slafsete. Når deigen er fin og tilsynelatende homogen, former man boller/kaker og steker dem på middels varme i stekepannen. Prøv å steke dem på alle kanter. (også de 4 sidene) når de har lett stekeskorpe rundt hele bør man ikke steke de mer på slik varme for å unngå at de blir brent, da har man alternaltivene: steke på veldig lav varme med lokk, legge dem i ovnen med pommes fritten eller koke dem i den brune sausen man nå skal lage. Velg det du har lyst til, alle blir bra.
             Nå har vi kommet til den brune sausen, her liker jeg å jukse, men det er bare fordi da blir den diggest. Ta kjøttkakene ut av pannen, tilsett melk, så mye som mengden saus du vil ha. Smør, etter ønske. Soyasaus, ca en spiseskje per 200g kjøtt. Diverse krydder man syntes er digg. Kjøttbuljong, se på pakken for passende mengde. Kjøttbuljong er ofte veldig salt, i likhet med soyasausen, så ikke salt noe mer. Bland alt sammen mens man har på lav varme på platen, 2 av 6 er ofte passe varmt. Tilsett så brun jevner etter anvisning på pakken og til slutt sukkerkulør for å få fargen man ønsker. Rør litt godt og la den varme seg til den har tyknet litt. Nå er sausen ferdig og man kan tilsette kjøttkakene dersom man velger dette som metoden for å fullføre kjøttkakene. Når kjøttkakene og resten av tilbehøret er ferdig kan man spise.

Dette høres kanskje litt langt og avansert bare for å lage noen kjøttkaker, men jeg skriver egentlig mye mer en det man trenger å tenke på når man lager det. Bare mos sammen ingrediensene og stek det, og mos sammen ingrediensene og kok det, er forenklet versjon av fremgangsmåten på kjøttkakene og den brune sausen. =P

Forresten, dette er også ganske billig hvis du kjøper kjøttdeien billig, og sunt dersom tilbehøret er sunt. Neste blogginnlegg blir om en vegetarrett som jeg er veldig glad i, så det er bare å glede seg.

1 kommentar:

  1. Jeg fikk veldig lyst på kjøttkaker nå etter onsdagspilsen. :D

    SvarSlett