lørdag 30. april 2011

Djevelolje og andre hjemmelagde sauser

hei igjen. Tilbake fra påske og på tide å lage litt digg mat i eksamensperioden. Må gi seg selv litt belønning når man er flink og leser hardt. I dag skal jeg ikke dele oppskrifter på noen rett, men heller skrive litt om det å lage egne sauser som passer bedre til det man trenger enn det som finnes.

Djevelolje

Er navnet jeg har gitt min egenkomponerte smaksatte olje som passer perfekt i alle situasjoner hvor man skal ha olje og rett og slett mer sterkt. Oljen har også en ganske god smak. Det jeg gjorde var å hakke opp halapenjo- og chillipepper, og tilsette det sammen med en god dæsj "100% PAIN" til et lite glass med matolje. 100%PAIN inneholder habaneropepper og er en ufattelig sterk saus. Så etter et par dager hadde oljen trukket godt til seg smaken og styrken fra pepperene og var ferdig. (kan være oljen fortsetter å bli sterkere etter hvert siden jeg selvfølgelig lar all chilien bli i glasset.) Kan helt ærlig si at oljen ble en kjempesuksess og kan brukes på nesten alt hvor olje og sterkt passer inn. Noen forslag: Tacokjøttdeig, stekt ris, i deigen til hjemmelagde hamburgere, på pizza, pai, kyllingvinger/lår, i supper.


Ok, det var djevelolje. Ikke helt en saus, men noe som er kjekt å ha på kjøkkenet om du liker sterke ting. Noe annet man kan ha på kjøkkenet er sauser. BBQ-sauser, ketsjup, soyasaus, etc. Men det er god sjanse for at akkurat sausen du vil ha på pølsa/pizzaen/burgeren/baguetten ikke finnes eller er veldig dyr. Derfor kan man lage den selv og putte den på et glass eller noe. Dette er ganske lett gjort, og kan gjøres enten ved å blande kaldt eller ved å varme det sammen i en panne og helle over på glass etterpå. Jeg kan fortelle om en saus jeg lagde. (dessværre er den tom nå, så får lage mer snart)

Tomatpuree, hickory-røyk-ekstrakt, balsamicoeddik, heinz ketsjup, vann, brunt sukker, rød chili, 100% PAIN og olje, ble varmet opp og blandet i en panne og puttet på glass. Det ble en veldig god BBQ-saus som også er styrkemessig noe mellom chiliketsjup og ren  chilipasta. Perfekt på hamburgere og pølser.

Å kjøpe hickory-røyk-ekstrakt (Liquid smoke) og lage egne sauser er den billige måten å få vilt digge BBQ-sauser på. Bare vær obs på at man trenger ufattelig lite av røk-ekstrakten for å gi mye effekt, så start med å tilsette så lite som en teskje og smak deg frem derfra.

1 kommentar:

  1. Her kan det og brukes en meget røyka whisky, for å få den ønska effekten, i staden for hickory-røyk-ekstrakt. Det anbefales å bruke Caol Ila, som er den whiskyen som gir mest røyk for penga.

    En kan for eksempel lage peppersaus, på vanlig måte, og så tilsette 0.5 cl whisky rett i panna, for å få en digg røyksmak

    SvarSlett